martes, 29 de diciembre de 2015

Una Europa federal no toleraria que milers de persones s’ofeguessin a la Mediterrània intentant arribar-hi (per Siscu Baiges)

En una Europa federal, ningú no podria girar la mirada quan llegís aquestes morts als diaris o Internet, o fer-se el sord en escoltar-les a la ràdio. Perquè seria un problema, una responsabilitat d’Europa sencera. Ens hi posem?




Si Europa, la Unió Europea, fos un ens federal no podria tolerar que la gent s’ofegués a la Mediterrània intentant arribar-hi. L’Organització Mundial per les Migracions calcula que unes 3.500 persones s’han ofegat en aquest mar fugint de guerres, privacions, fam i misèria. En els darrers 15 anys, aquesta xifra s’eleva a unes 30.000.
En una Europa federal aquestes morts serien inacceptables. Una sola mort seria intolerable. Perquè en una Europa federal, ningú no podria girar la mirada quan llegís aquestes morts als diaris o Internet, o fer-se el sord en escoltar-les a la ràdio, o el cec per no veure-les a la televisió o a youtube. Perquè no seria un problema que es podria encolomar a Grècia, Espanya o Itàlia. Perquè seria un problema, una responsabilitat d’Europa sencera.
Federalisme, tal i com jo l’entenc, no és només una forma d’organització territorial i competencial. El federalisme perd sentit si no es basa en la solidaritat i en la fraternitat. Federalisme és resoldre els problemes i els conflictes al nivell més adequat i eficient. I resoldre’ls vol dir trobar-hi la solució que reclamen i no llençar la tovallola davant de cap repte. Allò que no es pot acarar a nivell local, s’ha d’assumir a nivell regional, estatal o supra-estatal. Però res no pot ser aliè a cap membre de la comunitat europea.
La resposta de l’actual Europa davant la crisi econòmica i la dels refugiats ha estat anti-federal i el que necessitem és més Europa, més federalisme. Ha estat acusar-se els uns als altres. Buscar culpables, no solucions. Una Europa federal no ha de discutir quants refugiats toquen a cada país sinó atendre’ls de la millor manera possible, dedicant-hi els recursos econòmics i humans que calgui, al país que sigui. Si tots volen anar a Alemanya, una Europa federal ha d’ajudar aquest país per acollir-los. Se li ha de facilitar tot allò que li calgui per atorgar a aquests centenars de milers de persones la possibilitat de tenir vides dignes.

Quan un refugiat tingui els mateixos drets, deures i garanties de tirar endavant a qualsevol dels actuals països de la Unió Europea haurà reeixit el model de comunitat que cal construir. Un model necessàriament federal i fraternal. Hem d’avançar en la construcció d’una Europa federal. Ens hi posem? 

No hay comentarios:

Publicar un comentario