lunes, 25 de noviembre de 2013

Preguntes sense respostes (Per Carles Pastor)

Del debat o taula rodona entre Ramón Jáuregui (PSOE) i Joan Coscubiela (ICV), que va organitzar Federalistes d’Esquerres dissabte passat al teatre Joventut de l’Hospitalet vaig notar a faltar que el dirigent socialista aprofundís en l’autocrítica pel paper jugat pel PSOE i el llavors president José Luis Rodríguez Zapatero al “fiasco” de l’Estatut. No n’hi ha prou amb admetre, com va fer Jáuregui, que es van cometre errors, així, en general, i passar per alt que Zapatero, de forma irresponsable, animés a Pasqual Maragall a portar a les Corts qualsevol projecte i que després ho negociés, a la baixa, amb Artur Mas, i , sobretot, que s’arronsés davant el ferotge atac del PP i no reaccionés davant la sentència del Tribunal Constitucional. Naturalment, la irresponsabilitat del Parlament en el seu conjunt per enviar a Madrid un text a esquenes del PP i que sabia inassumible passarà a la història dels errors, sinó dels horrors.






Jáuregui va oferir als catalans un procés de reforma constitucional que suposaria escoltar moltes vegades la seva veu:  en l’elecció a Corts Constituents, en l’elaboració de la Constitució reformada, en el posterior referèndum constitucional i en l’elaboració i votació del nou Estatut reformat. La qual cosa resulta molt lògica i raonable. No obstant això, no va aclarir quina sortida s’hauria de donar davant la possibilitat que els diputats catalans, o els ciutadans catalans en el referèndum, rebutgessin per insuficient la reforma a la que s’arribés. El socialista va considerar impossible que la reforma constitucional no resultés satisfactòria per a les aspiracions de més i millor autogovern, però la falta d’acord no pot ni ha de ser descartat, tal com està la correlació de forces polítiques i ideològiques a les Espanyes i a la mateixa Catalunya. S’hauria d’obrir llavors una negociació perquè els catalans decideixin de forma sobirana el seu futur? I no val contestar que llavors ja es veurà, perquè això és el mateix que traslladar el problema uns quants anys més.
Pel que fa a Coscubiela, no va aclarir si la posició d’ICV serà seguir donant suport a un referèndum d’autodeterminació si no s’aconsegueix que la proposta que se sotmeti a votació permeti una resposta “inclusiva”, és a dir, que deixi oberta la porta a un nou acord amb la resta d’Espanya. Perquè si es tracta de triar entre independència i l’actual statu quo és clar que obligarà a decidir entre el foc i les brases. Encara que, com va dir Jáuregui, ¿com i qui administrarà la victòria d’una opció tan oberta (la “inclusiva”) que permeti més d’una lectura?
Hores després, l’ANC amenaçava amb noves mobilitzacions si la pregunta no era clarament sobre la independència i amb dos possibles respostes: sí o no (o abstenció, és clar), i portaveus qualificats de Convergència s’afanyaven a abraçar aquesta proposta. Participarà ICV en aquesta hipotètica nova onada de mobilitzacions o es despenjarà? La pregunta que permeti una resposta “inclusiva” –que ERC, CDC i l’ANC rebutgen– serà condició sine que non perquè ICV mantingui el seu suport a l’anomenat dret a decidir?

Massa preguntes sense respostes pels ciutadans i votants.

No hay comentarios:

Publicar un comentario